Вправи для зняття психоемоційної напруги

Вправи для зняття психоемоційної напруги  

Сучасні діти часто відчувають сенсорне перевантаження. З раннього віку їх оточує велика кількість інформації й розваг: телебачення, фільми, відеоігри, інтернет, мобільні телефони та багато іншої техніки (особливо під час дистанційного навчання). Оскільки нові технології стали популярним засобом розваги, вони перевантажують наші почуття, обмежують живе спілкування й коло інтересів. Попри наші зусилля створити збалансований стиль життя, стрес усе одно переслідує нас у повсякденному житті. Ми всі страждаємо від перезбудження й жорстких графіків. І  діти – не виняток. Батьки можуть навіть не усвідомлювати, наскільки їхні діти схильні до стресу. Світ став складнішим, і джерелами стресу для дитини тепер стає не тільки школа й конфлікти з однолітками. У розпорядженні дитини безліч занять, яким вона присвячує свій вільний час. Усе це викликає в неї тривожність і стрес. Тому немає нічого дивного в тому, що в дітей і підлітків останнім часом почастішали тривожні розлади. Діти не можуть так легко розпізнавати стрес і тривогу, як дорослі. Вони не розуміють, що причина їхнього головного болю, болю в животі, напруження або дратівливості – тривожний стан. У відповідності з віком і недостатньо розвиненими когнітивними здібностями дитині складно розуміти свої емоції, тому що для неї це поки ще занадто абстрактне поняття. Дитина розуміє, коли вона щаслива або засмучена, але розчарування, фрустрацію, смуток або тривогу їй усвідомити важко.

Оскільки почуття можуть збити дитину з пантелику, вміння розпізнавати їх допоможе справлятися з важкими ситуаціями.

«Чарівний клубок»

Мета: концентрація уваги, зняття емоційної напруги.

Тривалість: 5 – 10 хвилин;

Обладнання та матеріали: клубки яскравої пряжі;

     Опис: дитині можна запропонувати змотати в клубок яскраву пряжу. Розмір клубка з кожним разом може ставати все більше і більше. Дорослий повідомляє, що цей клубочок не простий, а чарівний. Як тільки хлопчик чи дівчинка починає його змотувати, він заспокоюється. Коли подібна гра стане для дітей звичною, вони самі обов'язково будуть просити дорослого дати їм «чарівні нитки» всякий раз, як відчують: смуток або втому.

«Спонтанне малювання»

Мета: розвиток фантазії, усвідомлення негативних переживань, зняття емоційної напруги.

Тривалість: 10 - 15 хвилин;

Обладнання та матеріали: аркуші паперу різної форми (коло, квадрат, трикутник, прямокутник), ножиці, фарби, олівці, різноманітні матеріали для аплікації.

Опис: у приміщенні включається приглушене світло, приємна тиха музика. Дитина може малювати все, що їй захочеться, прикрашати малюнок аплікацією.

Спонтанне малювання знімає психологічне напруження, актуалізує почуття міри - дитина зупиняється, коли розуміє, що експериментувати не варто. Почуття відображаються на папері.

 «Подушка»

Мета: профілактика психоемоційного напруження; розслаблення, зниження м'язового напруження та перевтоми.

Тривалість: 5 – 10 хвилин;

Обладнання та матеріали: подушка, вибивалка;

   Опис: дітям пропонується вибити пил з подушки. «Наша подушка стала курна! Давайте допоможемо їй стати чистою і пухнастою». Діти вибивають подушку, тим самим знімаючи свою м'язову напругу.

«Казка на долоньках»

Мета: подолання психологічного дискомфорту, страху та тривоги засобами малювання.

Тривалість:10 - 15 хвилин;

Обладнання та матеріали: папір, олівці, фломастери.

  Опис: діти обводять долоньку олівцем або фломастером, сильно розтиснувши пальці. З'єднують округлою лінією обведені краї та шляхом домальовування створюють нескладний казковий сюжет на долоні. 

«Сейф для страхів»

Мета: подолання психологічного дискомфорту, страху та тривоги, відновлення емоційного спокою дитини.

Тривалість: 5 - 10 хвилин;

Обладнання та матеріали: «сейф», папір, олівці, фломастери, камінці, шишки.

Опис: намалюйте, виліпіть або зробіть з коробки «сейф» для страшних спогадів. Не називаючи спогади дитина може зім'яти папір з намальованим страхом, або взяти темні аркуші паперу, камінці, шишки і скласти їх у сейф. Ключ від якого буде або у дорослого, або у самої дитини. Зробити з сірників і різнокольорових ниток «ловців снів» — яка, як фільтр, вбирала б страшні образи, не підпускаючи їх до дитині.


                  

Коментарі